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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Pesca e Aquicultura.
Data corrente:  27/10/2017
Data da última atualização:  02/05/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  KINDLEIN, L.; MORETTI, D. B.; PAULETTI, P.; RODRIGUES, A. P. O.; MACHADO-NETO, R.
Afiliação:  L. KINDLEIN, UFRGS; D. B. MORETTI, ESALQ; P. PAULETTI, ESALQ; ANA PAULA OEDA RODRIGUES, CNPASA; R. MACHADO-NETO, ESALQ.
Título:  Bovine colostrum enriched with lyophilized bovine colostrum stimulates intestinal epithelium renewal of Holstein calves in the first days of life.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, v. 102, n. 2, p. 514-524, Apr. 2018.
DOI:  10.1111/jpn.12780
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Consumption of a second meal of colostrum with high quality could contribute to the intestinal epithelium development, especially if there is poor supply of colostrum just after birth. The effect of a second colostrum meal was evaluated on histomorphometry of the intestinal mucosa of newborn Holstein calves fed with high-and low-quality first colostrum. Seventy-two calves were fed with a first colostrum meal with high (HFM, close to 100 mg/ml) or low (LFM, close to 30 mg/ml) IgG concentration. At 12 hr of life, three treatments of second colostrum feeding were applied to the calves either fed high or low first colostrum: calves fed with low (LOW-close to 30 mg/ml) or high (HIGH-close to 100 mg/ml) IgG concentration; and colostrum enriched with lyophilized bovine colostrum with high IgG concentration (ENRICHED-higher than 120 mg/ml), resulting in six groups. Intestinal samples were collected after 24 and 72 hr of life. In the distal jejunum and ileum, LOW showed higher villus height than ENRICHED (p < .05). In the distal jejunum, greater villus perimeter was observed in the LOW compared to ENRICHED at 24 hr (p < .05). In ileum, LFM showed higher villus perimeter compared to HFM (p < .05). LOW showed the highest villus height-to-crypt depth ratio in the medium and distal jejunum and ileum, p < .05. ENRICHED and HFM showed decreased muscle layer thickness in the proximal and distal jejunum respectively (p < .05). The results reveal that the high concentration of total solids, c... Mostrar Tudo
Thesagro:  Bovino; Colostro; Imunoglobulina; Proteina.
Thesaurus Nal:  Cow colostrum; Immunoglobulins.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPASA552 - 1UPCAP - DDCNPASA_AP062018.006
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  25/11/2022
Data da última atualização:  13/07/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  OLIVEIRA, A. A. N.; GUIMARAES, J. D.; FURTADO, A. A. L.; MESQUITA, E. DE F. M. DE.
Afiliação:  ALYNE ALVES NUNES OLIVEIRA, UFF; JONAS DE TOLEDO GUIMARAES, UFF; ANGELA APARECIDA LEMOS FURTADO, CTAA; ELIANA DE FATIMA MARQUES DE MESQUITA, UFF.
Título:  Effect of the addition of bacterial cellulose on the texture and color properties of sausages obtained from mechanically separated meat from Nile tilapia (Oreochromis niloticus L.).
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Food Science and Technology, v. 43, e81522, p. 1-7, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1590/fst.81522
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Bacterial cellulose has been considered a potential ingredient in food development. In this study it was used to replace fat in Nile tilapia (Oreochromis niloticus) mechanically separated meat sausages. Response surface methodology with complete Central Composite Rotatable Design (CCRD) 22 was used, including 4 axial points and 3 center points, with fat ranging from 0 to 8% and bacterial cellulose ranging from 0 to 13.66%. The variables BC and fat had no significant effect (p>0.05) on hardness, gumminess and color parameters c and h of sausages. BC had a significant effect (p<0.05) on cohesiveness, adhesiveness and luminosity, and tests 1 and 2 provided the best formulations.
Palavras-Chave:  Bacterial cellulose; Fat replacement; Fish sausage; Komagataeibacter xylinus.
Thesagro:  Tecnologia de Alimento.
Thesaurus NAL:  Food technology.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1148811/1/document-frutado-aal.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15391 - 1UPCAP - DD
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